23.5.11

Selera Masakan Padang

Semalam aku dan Zura makan di sebuah restoran Indonesia, Restoran Sari Ratu di Kelana Jaya. Restoran masakan padang ini memang berasal dari Indonesia dan menyediakan menu masakan padang yang amat menyelerakan.


Bila selesai makan, bilnya mencecah RM50. Aku nampak Zura sedikit terkejut. Mungkin terasa begitu mahal kerana masakannya adalah masakan melayu biasa yang boleh kita perolehi di mana-mana di Malaysia ini. Gerai makan tepi jalan pun ada masakan yang lebih kurang sama.

Kenapa mahal? Kerana ianya restoran kelas sederhana mewah, agaknya. Seketul ayam saja sudah mencecah RM7.50. Bergedel, RM3.00.

Adakah aku akan pergi lagi makan di situ? Mungkin tidak. Tetapi tidak salah untuk mencubanya. Masakannya amat memuaskan hati. Sedap dan menyelerakan. Aku paling suka dengan rendang dagingnya. Lembut, empuk tanpa sedikit pun ada lemak pada daging. Itu yang sepatutnya.

Satu yang menarik perhatian aku dan aku nampak potensi komersial di Malaysia. Tempe goreng. Aku nampak potensi komersialnya setaraf macam corn-in-cup, pisang goreng dan lain-lain yang kita boleh beli dan makan dalam perjalanan. Kenapa masih belum ada di Malaysia? Atau aku yang belum jumpa? Potensi besar!

No comments:

Post a Comment